Serowarstwo góralskie to dziedzina, która łączy w sobie zarówno rzemiosło, jak i głęboko zakorzenioną tradycję. Wyroby serowarskie z regionów górskich Polski, szczególnie z Podhala, są wyjątkowe nie tylko ze względu na swój charakterystyczny smak i teksturę, ale także na unikalne metody produkcji, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Sery góralskie, jak oscypek, bryndza czy […]
Składniki
Nasiona chia – małe ziarenka o wielkiej mocy
Nasiona chia zdobyły popularność jako „superfood”, czyli produkt o wyjątkowo wysokich wartościach odżywczych. W tym artykule dowiesz się, dlaczego są tak cenione i jak wprowadzić je do swojego jadłospisu.
Jak znaleźć dobrego producenta wyrobów wędliniarskich?
Zdrowe i smaczne jedzenie dostępne jest w zasadzie powszechnie, ale jednak musimy czasami trochę się postarać, aby znaleźć dobrego dostawcę. Szczególnie warto to zrobić, jeżeli chodzi o wędliny. Wyszukanie takich firm to przede wszystkim zwrócenie uwagi na reputację, ale także samą jakość i skład produktów żywnościowych.
Proste dania w wykwintnym wydaniu – wyszukane tosty, zaskakujące kanapki
Macie wrażenie, że znowu szykujecie na śniadanie to samo? Brakuje Wam pomysłów na smaczne danie, które będzie proste do wykonania, ale zaskakujące w smaku? Czasem wystarczy tylko jeden składnik, ciekawe połączenie produktów lub oryginalny sos, by nawet z pozoru powszechne kanapki lub powtarzalne tosty stały się wykwintną propozycją. Sięgnijcie po wyjątkowe przepisy, które z pewnością […]
Zdrowe śniadania na mleku – top 5 propozycji
Porządne śniadanie to podstawa każdego poranka. Zwłaszcza dla maluchów, które muszą mieć dużo energii na resztę dnia, czy to w szkole, czy w przedszkolu. W dobrze skomponowanym posiłku nie może zabraknąć dobrej jakości mleka oraz jego przetworów. To znakomite źródło wapnia, budulca kości i zębów, a badania CBOS m.in. na temat zachowań żywieniowych Polaków (z […]
Pomysły na 3 kulinarne arcydzieła, które przygotujesz we własnej kuchni
W gotowaniu olbrzymią rolę odgrywają detale. Czas, składniki, precyzja, a nawet narzędzia, jakimi się posługujesz – wszystko to wpływa na jakość przygotowywanej potrawy. Z tępym i źle dobranym do produktu nożem, za grubo pokrojonymi składnikami czy nieodpowiednią deską do krojenia proces będzie żmudny, a osiągnięcie sukcesu bardzo trudne. Jak zatem stworzyć danie, które zasłuży na […]
Na co zwrócić uwagę przy wyborze gotowych sosów?
Zarówno w tych w pełni profesjonalnych, jak i naszych domowych kuchniach sosy wykorzystywane są w tym samym celu – aby podkreślić smak ulubionych potraw. Możemy przygotować je samodzielnie lub… skorzystać z gotowej oferty sprawdzonych producentów. Na półkach sklepowych spotkamy niezwykle szeroką gamę tego typu dodatków. Podpowiadamy więc na co warto zwrócić uwagę przy ich wyborze.
Dlaczego Japonki 5-krotnie rzadziej umierają na raka piersi?
Problemem choroby włóknisto-torbielowatej piersi jest tzw. hiperplazja, czyli nadmierna ilość tkanki, która rozwija tkankę włóknistą. W niektórych partiach piersi może to potencjalnie doprowadzić do stanów przedrakowych, chociaż podkreśla się, że torbiele tak naprawdę nie są bardzo groźne. Jeśli jednak się tym nie zajmiemy, następnym krokiem może być coś gorszego.
Jak podgrzewać posiłki, żeby pozostały zdrowe i smaczne?
Zależy Ci na pysznej i pełnowartościowej diecie, ale nie masz czasu przygotowywać posiłków na bieżąco? Zabierasz ze sobą ugotowany dzień wcześniej lunch do pracy albo korzystasz z diety pudełkowej? Żaden problem! Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad odpowiedniego podgrzewania, żeby nie tracić nic ze smaku ani wartości odżywczych potraw.
Świąteczne słodycze z warzyw? Poznaj najsmaczniejsze
Okres świąteczno-noworoczny to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole. Coraz częściej w bożonarodzeniowym menu pojawiają się nowoczesne dania, które stanowią idealne dopełnienie tradycyjnych potraw. Szukasz pomysłów na niezwykle smaczne słodkości? Te przepisy zagoszczą w Twojej kuchni, nie tylko od święta. Będzie smacznie, zdrowo i… z miłością do planety!