Woda jest nieodłącznym elementem naszego codziennego życia. Bez niej nie jesteśmy w stanie przetrwać dłużej niż kilka dni. Właśnie dlatego tak ważne jest, abyśmy wybierali dla siebie i swoich bliskich tę najzdrowszą. Ale jaką wodę wybrać? Czy lepsza będzie woda gazowana czy niegazowana? To pytanie nurtuje wiele osób. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, […]
Ciekawostki
Sok z kiszonych warzyw – jakie zawiera witaminy?
Sok z kiszonych warzyw, dzięki wyjątkowym właściwościom, zasługuje na swoją reputację. Bogactwo zawartych w nim witamin i składników mineralnych, połączone z korzyściami zdrowotnymi wynikającymi z procesu kiszenia, sprawia, że jest to eliksir, który warto włączyć do swojej diety. Kiszenie jest naturalnym procesem fermentacji, który nie tylko pomaga w konserwacji warzyw, ale również przekształca je, zwiększając […]
Wakacje w Egipcie – idealna okazja do skosztowania lokalnej kuchni
Egipt to jeden najchętniej wybieranych kierunków wakacyjnych przez turystów z Polski, a także z innych krajów już od wielu lat. Państwo to oprócz piaszczystych plaż i czystego morza oferuje również tętniące życiem metropolie, niezliczone stanowiska archeologiczne i przepiękne, wystawne hotele all inclusive. Przede wszystkim jest to również wyjątkowa kuchnia. Co warto spróbować? Podpowiadamy.
Orzeźwiające koktajle na maślance – sprawdź niebanalne pomysły
Gdy za oknem upał, szukamy wielu sposobów na ochłodę i orzeźwienie. W takie dni warto sięgnąć po coś, co ugasi nasze pragnienie, a jednocześnie będzie dobroczynnie wpływało na nasz organizm. Właśnie takim napojem jest maślanka, czyli fermentowany napój mleczny. Możemy jej użyć do obiadów, deserów, ale również do koktajli. W połączeniu z owocami, będzie tworzyła […]
JAK ODBUDOWAĆ ROŚLINY PO NAWAŁNICACH?
Duża liczba nawałnic, która w ostatnich kilkunastu dniach często nawiedzała Polskę, nie tylko spowodowała wiele utrudnień na drogach, ale również zniszczyła wiele domów, a także upraw. Branża rolnicza poniosła ogromne straty i to w momencie wzrostu roślin. W jaki sposób można je odbudować przy takich warunkach atmosferycznych? Dużym zainteresowaniem cieszy się wykorzystywanie srebra, które nazywane […]
ROZBUDŹ KREATYWNOŚĆ U SWOJEGO DZIECKA
Zabawy na świeżym powietrzu, kontakt z naturą i nabywanie nowych umiejętności mają świetny wpływ na rozwój dziecka. Warto pójść w kierunku aktywności pobudzających wyobraźnię najmłodszych. Dostarczą one wielu pozytywnych wrażeń, ale również wykształcą nowe umiejętności, które zaowocują w przyszłości. Dlatego niezwykle ważne jest, aby pielęgnować kreatywność swojego dziecka, organizując mu pomysłowe gry i zabawy. Zbliżający […]
Ser zamiast mięsa? Zdradzamy 3 przepisy!
Z ostatniego raportu GUS wynika, że w 2019 Polacy jedli mniej mięsa – jego spożycie w przeliczeniu na osobę spadło o 2% w porównaniu z rokiem 2018, z średnio 62,4 kg do 61,0 kg. Skąd ten trend? Ograniczamy mięso w diecie z różnych względów – środowiskowych, ekonomicznych lub zdrowotnych. Coraz częściej szukamy produktów, które mają […]
Zmieniaj świat, dbając o środowisko. Jak to robić lokalnie?
W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o konieczności wdrożenia rozwiązań, które zahamują zmiany klimatu. Zazwyczaj obejmują one systemowe rozwiązania dotyczące np. przemysłu, jednak, aby chronić klimat, niezbędne są również działania lokalne, obejmujące konkretne gminy czy miasta. W jaki sposób dbać o przyrodę w środowisku lokalnym?
Home office a dieta? Postaw na lekkie posiłki
W obecnej sytuacji dom to już nie tylko miejsce, w którym odpoczywamy, ale także pracujemy. Jednym z największych wyzwań pracy zdalnej, poza realizacją określonych zadań stawianych przez szefa, jest również utrzymanie odpowiedniej diety. Co zatem jeść podczas home office, by nie plądrować lodówki i szafek ze słodyczami w poszukiwaniu pustych kalorii? Podpowiadamy.
Czy wege burgery znikną? Bruksela zdecyduje o przyszłości produktów roślinnych
Na posiedzeniu Parlamentu Europejskiego 19-22 października 2020 r. europosłowie zdecydują o przyszłości żywności pochodzenia roślinnego. W tych dniach odbędzie się głosowanie nad wprowadzeniem kolejnych restrykcji dotyczących roślinnych produktów. Są one zawarte w poprawkach 165 i 171 do rozporządzenia 1308/2013.