Marnowanie żywności to poważny, globalny problem natury zarówno ekonomicznej, środowiskowej jak i etycznej. Każdego dnia wyrzucane są tony jedzenia, co przyczynia się do niszczenia środowiska naturalnego oraz zwiększa emisję gazów cieplarnianych. Negatywne skutki odczuwamy też w naszych portfelach, bo wraz z wyrzuconą do kosza żywnością, tracimy minimum kilkadziesiąt złotych miesięczne. Na szczęście zdajemy sobie sprawę z […]
Przelicznik miar kuchennych
Kiszonki – źródło zdrowia i odporności
Fermentacja, jako metoda przetwarzania warzyw i owoców, zyskuje w ostatnim czasie na popularności. Po kiszone produkty warto sięgać przez cały rok, jednak szczególnie cenne będą one jesienią oraz zimą, gdy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia odporności w sezonie grypowo-przeziębieniowym. O tym, jakie przysmaki można wyczarować tą metodą, opowiada Jakub Kuroń, ekspert kulinarny i szef kuchni w […]
Historia sezamu – od oleju do przekąski
Sezam zapisał się na kartach historii jako jedna z pierwszych roślin oleistych znanych człowiekowi, uprawiana od co najmniej 3 tys. lat. Dawniej był wykorzystywany przede wszystkim do produkcji oleju, jednak na przestrzeni wieków zyskiwał nowe zastosowania kulinarne. Dziś to nie tylko dodatek do dań i pieczywa, ale stanowi wartość samą w sobie jako niezbędne uzupełnienie […]
Weekendowa uczta dla podniebienia, czyli jak przygotować śniadanie z pomysłem?
Kto powiedział, że śniadanie musi składać się wyłącznie z prostej jajecznicy czy kanapki z wędliną lub serem? O ile w tygodniu często goni nas czas, o tyle w sobotę i niedzielę pozwólmy sobie na poranną ucztę dla podniebienia. Polecamy przepisy na wyjątkowe śniadania, po których dzień od razu stanie się przyjemniejszy.
Masło i mleko – tajemnicze składniki?
Jaki jest sekret rozpływających się w ustach ciast i deserów? Kluczowe są składniki. Wybitne w smaku wypieki bazują na dobrej jakości jajach, maśle, mleku czy serze. Jest jeszcze jeden ważny element, przesądzający o efekcie końcowym – temperatura. Jak wykorzystać tę wiedzę, by tworzyć dzieła godne mistrzów cukiernictwa? Zdziwisz się, jak wielką różnicę może zrobić niewielka […]
Zdalne lekcje? Przygotuj smaczne przekąski dla ucznia!
Długie godziny spędzane przed komputerem podczas e-lekcji bywają wyczerpujące, dlatego też, aby pilni uczniowie mieli jak najwięcej siły do nauki, warto przygotować im smaczny i pożywny posiłek. Podczas przerwy między zdalnymi lekcjami dobrze jest zadbać o swoje pociechy i przyrządzić zdrowe, wiosenne przekąski, którym nie oprą się nawet niejadki. Jakie więc smakołyki przygotować dla ucznia? […]
Wytrawne przekąski z Vegetą Natur – niesłodka alternatywa na Tłusty Czwartek
Szybkie tempo życia sprawia, że nie zawsze mamy czas na zjedzenie pełnowartościowego posiłku. Aby uniknąć podjadania, szczególnie pełnych cukru słodyczy, warto zadbać o zdrowe i własnoręcznie przygotowane w domu przekąski.
Smaczny i bezpieczny drób – porady i inspiracje na jesień
Dlaczego? Europejski drób jest nie tylko smaczny, ale też bezpieczny i wysokiej jakości, ponieważ produkowany jest zgodnie z restrykcyjnymi europejskimi normami.
Dieta, a kryzys klimatyczny. Co jeść by wspierać planetę?
Postępujący kryzys klimatyczny potęgujący widmo zagrożenia sprawia, że coraz częściej zastanawiamy się, co każdy z nas może zrobić dla planety. Codzienne wybory żywieniowe, jakich dokonujemy przed sklepową półką, mają ogromne znaczenie i to od nas zależy, jaki dzienny ślad węglowy produkujemy. Dieta bogata w mięso, szczególnie czerwone powoduje, że mięsożerca przyczynia się do uwalniania 7 […]
Przygotowania świąteczne bez zadyszki
3, 2, 1, start! Już od pierwszych dni grudnia rozpoczyna się prawdziwy maraton świąteczny – w pracy chcemy zakończyć wszystko przed końcem roku, w domu – zdążyć z prezentami, dekoracjami, choinką i potrawami na kolację wigilijną. I często się to udaje, jednak koszty są niezwykle wysokie – na święta jesteśmy zmęczeni i sfrustrowani. Czy można […]