Egipt to jeden najchętniej wybieranych kierunków wakacyjnych przez turystów z Polski, a także z innych krajów już od wielu lat. Państwo to oprócz piaszczystych plaż i czystego morza oferuje również tętniące życiem metropolie, niezliczone stanowiska archeologiczne i przepiękne, wystawne hotele all inclusive. Przede wszystkim jest to również wyjątkowa kuchnia. Co warto spróbować? Podpowiadamy.
Kiedy najlepiej jechać do Egiptu?
Wakacje w Egipcie cieszą się dużym zainteresowaniem wśród turystów ze względu na to, że jest to całoroczny kierunek, który zawsze oferuje świetną pogodę. Nawet poza sezonem, czyli od kwietnia do października, kiedy w Polsce panuje zimna, nieprzyjemna, jesienno-zimowa atmosfera, w Egipcie w ciągu dnia można spodziewać się temperatury powyżej 23 stopni. Wieczory mogą być chłodniejsze i dlatego warto wtedy włożyć do walizki odzienie z długim rękawem. Najgorętsze letnie upały mogą sięgać nawet 50 stopni na południu, dlatego o tej porze roku, lepiej wypoczywać na wybrzeżu Morza Czerwonego. Szeroką ofertę wakacji w Egipcie można znaleźć na https://www.traveligo.pl/.
Zobacz także: https://slaskidzienzdrowia.pl/wakacje-w-turcji-aktywny-czy-leniwy-wypoczynek/
Co warto zjeść w Egipcie?
Wybierając wakacje w Marsa Alam można liczyć na przepiękne, piaszczyste plaże, lecz to kuchnia podbija kubki smakowe niejednego turysty. Nic więc dziwnego, że kurort ten z roku na rok przyciąga coraz więcej osób, które chcą eksplorować tajniki egipskich przysmaków. Jedną z nich jest hawawshi. Jest to przekąska w formie kanapki z chleba pita wypełnionej mieloną wołowiną, przyprawami, cebulą, czosnkiem i ostrą papryką ze świeżą natką pietruszki. W Kairze funkcjonuje pod nazwą hawawsi, a w okolicy Alexandrii bywa nazywane baladi. Kolejną potrawą jest Koshari. Nazwa pochodzi bezpośrednio od słowa koszerny. To jedno z najbardziej popularnych dań kuchni egipskiej. Stanowi mieszankę ryżu, makaronu, brązowej soczewicy i ciecierzycy połączonych z ostrym sosem pomidorowym i smażoną cebulą. Koshari można dostać w niemal każdej egipskiej restauracji. Ciekawostką jest to, że istnieją miejsca specjalizujące się w serwowaniu jedynie tej potrawy.
Jakie jeszcze potrawy królują w Egipcie?
Jak zatem można zauważyć, wakacje w Egipcie to przede wszystkim raj dla smakoszy nowych dań. Basila, czyli gulasz z groszkiem i marchewką w sosie pomidorowym, najczęściej przygotowywany z wołowiną, jednak w okresie, gdy koptyjscy chrześcijanie poszczą, przygotowują go oni także w wersji wegańskiej. Zazwyczaj serwowany z ryżem. Z kolei Mahshi to pieczone warzywa (cukinia, papryka, bakłażany) lub liście winogron wypełnione farszem. Farsz składa się z ryżu i zazwyczaj mięsa mielonego doprawionych przyprawami, kolendrą i natką pietruszki. Coraz częściej pojawiają się opcje bezmięsne.
[…] Zobacz także: https://pelnybrzuch.pl/ciekawostki/wakacje-w-egipcie-idealna-okazja-do-skosztowania-lokalnej-kuchni/ […]