Coraz większa liczba rodziców przykłada dużą uwagę do tego, co jedzą ich dzieci. Stanowczo ograniczamy słodycze oraz różnego rodzaju produkty typu fast-food, a także produkty wysoko przetworzone, które mogą powodować problemy zdrowotne. Zamiast tego na stołach pojawia się coraz więcej warzyw, owoców, produktów swojskich, pochodzenia naturalnego. Ekologiczna żywność, bez barwników, ulepszaczy i konserwantów, zdecydowanie zyskuje na popularności.
Posiadając dzieci, zdecydowanie chcemy im zapewnić wszystko to, co najlepsze, stawiamy na bardzo dobrej jakości jedzenie, odpowiednie warunki socjalne, własny pokój, dobre warunki do nauki, zapewniamy również relaks, który jest na wagę złota. Z tych wszystkich rzeczy, jedną z najważniejszych jest oczywiście umiejętnie dobrane jedzenie. To podstawowy składnik, który zapewnia kalorie, energię do wykonywania wszystkich zaplanowanych czynności.
W przypadku dzieci powinniśmy zwrócić uwagę, aby maksymalnie ograniczyć takie produkty, jak:
– czipsy oraz produkty mocno solone,
– słodycze,
– gazowane i słodzone napoje,
– jedzenie typu instant (gotowe zupki, produkty w proszku),
– fast-foody,
– produkty wysoko przetworzone,
– produkty smażone i zawierające bardzo dużą ilość tłuszczu.
To na pewno sprawi, że dzieci będą zdrowsze, nie będą miały problemów z nadwagą czy próchnicą.
Żywność ekologiczna – na wagę złota
Dzieci, z racji swojego wieku, muszą mieć dostarczoną odpowiednią ilość kalorii, składników oraz minerałów, które sprawią, że będą rosły, prawidłowo będzie rozwijał się układ kostny (i inne), odpowiednio będzie funkcjonował mózg. Stąd konieczność odpowiedniego jedzenia. Bardzo dobrym i praktycznym wyjściem jest to, aby zainwestować w produkty naturalne. Dlaczego? Przede wszystkim:
– nie mają negatywnego wpływu na organizm,
– przyczyniają się do prawidłowego rozwoju naszych pociech,
– nie generują problemów zdrowotnych,
– dobrze smakują,
– nie zawierają sztucznych konserwantów, barwników, substancji zapachowych,
– są produkowane w sposób zrównoważony, ekologiczny,
– mogą być składnikami wielu dań.
Ważne jest oczywiście to, aby przekonać dziecko do spożywania produktów naturalnych i ekologicznych. Ogromna tu rola rodziców i prowadzenia działań edukacyjnych. Samemu również warto dawać bardzo dobry przykład oraz zrezygnować z mających zły wpływ na organizm nawyków żywieniowych. Wtedy zdecydowanie, jako rodzice, osiągniemy największy sukces.