wielkanocny stol

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

Spread the love

Żur i biały barszcz, baby, mazurki i serniki to obowiązkowe potrawy na świątecznym stole. Nabiał wpisany jest w polskie tradycje wielkanocne. Smaczne dania, często tworzone z rodzinnych przepisów, wzbogacają wspólne chwile. Co pomoże odnieść kulinarny sukces w tym wyjątkowym czasie?

Większość z nas nie wyobraża sobie Świąt bez własnoręcznie przygotowywanych domowych wypieków. Klasyczne desery, takie jak sernik, babka czy pascha, wpisane są w polskie tradycje wielkanocne i sprawiają, że spędzanie czasu w rodzinnym gronie staje się jeszcze przyjemniejsze i bardzo smaczne. Do przygotowania tradycyjnych, świątecznych potraw, zwłaszcza deserów, Polacy najczęściej wybierają znane i najwyższej jakości produkty. To one sprawiają, że w kuchni można poczuć się pewnie. Przy dokonywaniu zakupów decydujące jest dla nich zaufanie do marki, smak i jakość. Cenią też to co polskie. Do wielkanocnych potraw niezbędne są określone produkty – m.in. masło, twaróg sernikowy, śmietanka, śmietana, twarogi czy mleko.

Poznajcie przepisy na wielkanocny must have – ciasta, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Wielkanocna pascha migdałowa

Jednym z tradycyjnych świątecznych deserów jest pascha. Przygotowuje się ją tylko raz do roku – z twarogu i bakalii. Choć Wielkanoc to czas, kiedy konsumenci sięgają po przepisy naszych mam czy babć, to równie śmiało łączą tradycję z nowoczesnością. Dlatego coraz częściej w ciastach stosują np. ser mascarpone. Zobaczcie, jakie to proste!

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • 200 g cukru pudru
  • 5 żółtek twardych
  • 2 żółtka płynne
  • 120 g masła ekstra Łaciate
  • 2 łyżki sera mascarpone Mlekpol
  • laska wanilii
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 krople esencji migdałowej
  • 50 g rodzynek

Przygotowanie: W malakserze mieszamy zmielony twaróg z cukrem i ugotowanymi jajkami, na koniec dodajemy jajka surowe i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), mascarpone, nasiona wanilii, pokrojone migdały i esencję. Mieszamy na najmniejszych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego namoczone w wodzie rodzynki i mieszamy ponownie do połączenia. Formę wykładamy masą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane płatkami migdałów.

Mazurek wielkanocny

Innym tradycyjnym wielkanocnym przepisem jest oczywiście mazurek. Poznajcie sprawdzoną recepturę, dzięki której z łatwością przygotujecie czekoladowego, kruchego i pysznego mazurka.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • masło ekstra Mazurski Smak
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka

Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.

Składniki na masę:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 15 dkg orzechów włoskich
  • 0,5 kostki masła ekstra Mazurski Smak
  • 2 łyżki kakao
  • skórka z pomarańczy
  • migdały

Przygotowanie: Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm, podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę – z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy, aż się rozpuszczą. Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Na to wykładamy masę czekoladową. Po zastygnięciu ścieramy na to skórkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować innymi bakaliami.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments