sylwestrowe przekaski

Wystrzałowe przekąski na Sylwestra

Spread the love

Tegoroczny Sylwester zapowiada się zupełnie inaczej niż poprzednie. Większość z nas spędzi go w domu – wystawne bale i przyjęcia z szerokim gronem znajomych nie będą miały miejsca. Nie znaczy to jednak, że mamy siedzieć przed telewizorem i sięgać jedynie po chipsy i słone przekąski. Skorzystajmy z większej ilości czasu i urządźmy sobie smaczne przyjęcie. Mamy dla Was prawdziwą petardę, czyli – pomysły na wystrzałowe przekąski. Dania niebanalne, zaskakujące, ale i proste w przygotowaniu, by umilić i urozmaicić sobie ostatnią noc w roku.

1.Coś na dobry początek

Przekąska pyszna, lekka i niezwykle szybka, jej przygotowanie zajmie nie więcej niż 15 minut. Idealna na rozpoczęcie długiego, imprezowego wieczoru, dla zwolenników dań z łososiem, a jednocześnie tych dbających o linię. Rolsy to znakomita opcja na lekki starter.

Rolsy z łososia i cukinii

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 150 g łososia wędzonego w plastrach
  • 100 g serka śmietankowego Łaciaty
  • 2 łyżki śmietanki Łaciatej 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • oliwa
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie: Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Solimy każdy plaster. Na patelni grillowej skropionej oliwą podsmażamy plastry cukinii, aby były lekko przyrumienione. Do serka dodajemy śmietankę Łaciatą, koperek i pieprz. Na każdy plaster cukinii kładziemy porcję serka oraz plaster łososia. Zawijamy i podajemy w formie rolsów.

2.Coś na ciepło

Jeśli planujecie całonocną zabawę, warto by w menu pojawiło się także ciepłe danie. Wytrawne muffinki będą stanowić na sylwestrowym stole nie tylko element zaskoczenia, będą kusić kolorem, zapachem i smakiem. Ta przekąska finger food sprawdzi się znakomicie, zwłaszcza gdy na imprezie będą dzieci. Obok mięsa podanego w takiej formie nie da się przejść obojętnie.

Muffinki z kurczaka z morelami

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ½ paczki suszonych moreli (lub brzoskwiń)
  • 250 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 2 jajka

Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 190°C. Piersi kurczaka opłukujemy i kroimy w drobną kostkę lub paski. Owoce kroimy na cząstki. Ze śmietanki Łaciatej, jajek i mąki przygotowujemy lejące się ciasto (gęstsze od ciasta na naleśniki). Dodajemy wszystkie przyprawy. Do ciasta dodajemy mięso i suszone owoce. Łyżką nabieramy porcje i nakładamy do form na muffinki. Pieczemy, aż do uzyskania złotego koloru.

3.Hit każdej imprezy

Prawie zawsze przekąski z ciasta francuskiego, stają się niekwestionowanym przebojem każdego przyjęcia. Dlaczego? Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Można je podać na słodko, na przykład z czekoladą i owocami lub w opcji wytrawnej. Na Sylwestra proponujemy wersję a’la pizza – z mozzarellą, szynką i ketchupem, która dobrze sprawdzi się zarówno na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno. Jeśli zostaną do rana, znakomicie będą smakować także na śniadanie.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 150 g sera mozzarella Mlekpol (tarty)
  • 100 g ulubionej szynki
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego, smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Rozkładamy plastry szynki, a następnie całość sypiemy równomiernie mozzarellą. Ciasto francuskie zawijamy w ciasny rulon. Kroimy na plastry o grubości około 2-3 cm. Ślimaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy (ciasto urośnie). Blaszkę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments