Żywienie dzieci to duże wyzwanie nie tylko dla rodziców, ale również dla lekarzy, którzy opiekują się swoimi pacjentami. Wprowadzanie nowych produktów do diety malucha, w tym kaszek dla niemowląt, niesie ze sobą ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych, dlatego rodzice podający swoim pociechom nowe produkty powinni mieć się na baczności.
Choć ryzyko reakcji alergicznej jest duże, specjaliści z polskiego Instytutu Żywności i Żywienia, apelują, by nie bać się wprowadzania do codziennego jadłospisu maleństwa kaszek dla dzieci. Podawanie produktów zbożowych w odpowiednim czasie nie tylko prawidłowo odżywia malucha, ale przede wszystkim chroni go przed potencjalnymi nietolerancjami pokarmowymi.
Pora na zboża – rozszerzanie diety niemowląt
Lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalistka pediatrii i neonatologii zauważa, że według najnowszego schematu żywienia zaleca się rozpoczęcie wprowadzania do diety niemowląt produktów zbożowych pomiędzy piątym a szóstym miesiącem życia. Specjaliści z Instytutu Żywienia zwracają również uwagę na ekspozycję na gluten – podawanie dziecku kaszki dla niemowląt z glutenem może być kluczowym elementem profilaktyki celiakii. Eksperci zauważają bowiem, że wczesne podawanie substancji alergizujących przyczynia się do uchronienia malucha przed późniejszymi nietolerancjami pokarmowymi. Danuta Chrzanowska-Liszewska zaleca więc dodawanie około pół łyżeczki kaszki dla dzieci przez pierwsze dni rozszerzania diety. Jeśli nie pojawi się reakcja alergiczna, w siódmym lub ósmym miesiącu życia można włączyć do codziennego jadłospisu kolejne produkty zawierające gluten (m.in. kasza, pieczywo).
Jak wprowadzić gluten w diecie niemowlęcia?
Danuta Chrzanowska-Liszewska zaleca wprowadzanie kaszek dla niemowlaka stopniowo. Nagłe podanie zbyt dużej ilości pokarmu może bowiem wywołać reakcję alergiczną lub niestrawność. Dodatkowo pediatra poleca dodawanie kolejnych produktów pojedynczo – łączenie różnych rodzajów zbóż może być zbyt trudne dla delikatnego układu pokarmowego maluszka. W czasie uzupełniania diety maleństwa należy bacznie obserwować dziecko, a wszelkie niepokojące objawy (m.in. kolki, wysypki, pokrzywki, rozdrażnienie, podwyższona temperatura) wymagają konsultacji lekarza.
Rodzaje zbóż
Dr Chrzanowska-Liszewska przypomina, że dzieci powinny jeść różne rodzaje kasz i zbóż, ponieważ każde z nich różni skład, a co za tym idzie, urozmaicenie zmniejsza ryzyko niedoborów w organizmie maluszka. Specjalistka zwraca również uwagę na rolę produktów pełnoziarnistych w diecie i zachęca do zapoznawania dzieci z ich smakiem najwcześniej, jak to możliwe. Dzięki temu wyrobimy dobre nawyki żywieniowe u pociechy. Lekarka przypomina też o tym, by podawać dzieciom zarówno produkty glutenowe, jak i bezglutenowe. Wyjątek stanowią oczywiście dzieci nietolerujące glutenu.
Zboża glutenowe
Co to jest gluten? Gluten jest rodzajem białka roślinnego, które występuje w niektórych zbożach. Jego kleiste właściwości są wykorzystywane w przemyśle spożywczym (głównie w piekarnictwie i cukiernictwie), ponieważ gwarantują gładkie i puszyste ciasto. Do zbóż glutenowych należą: pszenica, orkisz, jęczmień, owies oraz żyto. Początkowo można je włączyć do jadłospisu dziecka, podając kaszki dla niemowląt, z czasem warto jednak przejść na kasze i zupy (m.in. krupnik).
Zboża bezglutenowe
Zboża bezglutenowe, jak sama nazwa wskazuje, są pozbawione glutenu, dlatego mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją tego białka. Są również łatwiej trawione, więc świetnie nadają się jako element diety najmłodszych. Wśród zbóż bezglutenowych można wyróżnić: grykę, amarantus, ryż, proso (kasza jaglana), komosę ryżową (quinoa) oraz kukurydzę. Możemy podawać je w postaci kaszek dla dzieci lub jako samodzielne danie.
Rola produktów zbożowych w żywieniu najmłodszych
Produkty zbożowe pełnią istotną rolę w jadłospisie człowieka. Są ważne zarówno dla małych, jak i dużych o czym informuje najnowsza piramida żywienia opublikowana przez polski Instytut Żywności i Żywienia. Według najświeższych danych produkty zbożowe powinny stanowić około 40-60% dziennego pożywienia małego dziecka, ponieważ stanowią cenne źródło soli mineralnych i witamin. Zboża dostarczają bowiem organizmowi substancji takich jak: błonnik wspierający trawienie, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, potas, magnez, mangan siarki, cynk, kwas foliowy, krzem i wiele innych. Wszystkie składniki mineralne i witaminy są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka, dlatego należy dbać o to, by jak najczęściej pojawiały się w diecie malucha.
Wielu rodziców obawia się włączania zbóż do diety dziecka ze względu na częste reakcje alergiczne oraz mity żywieniowe, informujące, m.in. o ogromnej szkodliwości glutenu. W rzeczywistości nie taki diabeł straszny, jak go malują, a rozsądne rozszerzanie jadłospisu malucha może wyjść mu tylko na zdrowie. Pamiętajmy jednak, by nie gotować kasz w zbyt dużej ilości wody, ponieważ w ten sposób wypłukujemy cenne składniki mineralne i witaminy, przez co potrawa staje się jałowa, a przecież to nie jest naszym celem. Nie bójmy się więc podawać dzieciom zbóż i jedzmy je na zdrowie!