Dla wielu osób nadejście jesieni wiąże się z pojawieniem się świeżych grzybów. Niezależnie od tego, czy kupujemy je na straganie, czy też uwielbiamy zbierać je sami w lesie, jedno jest pewne – nic nie smakuje równie dobrze, jak aromatyczny sos ze świeżych grzybów podany z pysznie przyprawionym, soczystym mięsem. A nadejście jesieni to idealny czas, by móc delektować się tym wyjątkowym smakiem i aromatem. Czy poszukujesz inspiracji, jak połączyć delikatny smak drobiu z głębokim smakiem grzybów? W takim razie dobrze trafiłeś!
Kurczak i grzyby to dobrana para!
Chociaż w naszym kraju zdecydowany prym, jeśli chodzi o grzyby, wiodą pieczarki, to właśnie początek jesieni jest momentem, gdy możemy delektować się smakiem także innych grzybów. A połączenie grzybów i mięsa z kurczaka smakuje dobrze właściwie w każdej konfiguracji. Poza tym zarówno grzyby, jak i mięso z kurczaka mają niewiele kalorii, mogą więc z powodzeniem jadać je osoby trzymające dietę. Podpowiadamy jak wykorzystać tę wyjątkową parę kulinarną na kilka sposobów – od najprostszych po bardziej wykwintne.

Naleśniki z kurczakiem i grzybami
Zasmakują każdemu – starszym i młodszym. Pasują zarówno na lunch, lekki obiad, jak i kolację. Można je podać saute lub z warzywami czy sosem. To świetny pomysł na sycące danie, gdy brakuje nam czasu lub gdy przyjdą niezapowiedziani goście. Co nam będzie potrzebne? Oprócz kurczaka, grzybów i sprawdzonego przepisu na naleśniki, weźmy także cebulę, olej i ulubione przyprawy. Jeżeli nie zależy nam na dietetycznym posiłku, możemy użyć też śmietany do zrobienia farszu. Przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy wszystkie składniki farszu pokroić w kostkę i podsmażyć, a następnie wypełnić nim usmażone naleśniki i złożyć w dowolną formę – zrolować lub złożyć w trójkąty. I gotowe!
Makaron z kurczakiem i grzybami
Makaron w sosie z kurczaka i grzybów to kolejna świetna propozycja na szybki obiad lub kolację. Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować filet z kurczaka, świeże grzyby leśne, cebulę, śmietankę oraz ulubiony makaron. W czasie, gdy makaron gotuje się do pożądanej miękkości (najlepszy jest makaron ugotowany al dente, lecz nie wszyscy taki lubią), my przygotowujemy sos, podduszając wszystkie składniki i odpowiednio je przyprawiając. Przygotowanie całej potrawy nie powinno trwać dłużej niż pół godziny – to naprawdę świetny pomysł na ekspresowy obiad, gdy mimo natłoku obowiązków chcemy zjeść coś świeżego i domowego. Gotowe danie warto okrasić świeżą natką pietruszki – doda daniu koloru i uwydatni smak grzybów. To danie zasmakuje zarówno dorosłym, jak i maluchom.
Risotto z kurczakiem i grzybami
Risotto to klasyka włoskiej kuchni, a jego przygotowanie to prawdziwa sztuka. Risotto z kurczakiem na bazie leśnych grzybów, szczególnie kurek i borowików, to świetna propozycja na elegancki, rodzinny obiad. Choć oryginalnie risotto z grzybami jest daniem wegetariańskim, my Polacy, wolimy gdy w daniu nie zabraknie mięsa. Dlatego z powodzeniem możemy dodać do niego delikatne kawałki filetu z kurczaka.
Jak przygotować idealne risotto? Będziemy potrzebować specjalnego ryżu do risotto Arborio, oczywiście ulubionych grzybów leśnych, mięsa z kurczaka, wytrawnego białego wina, bulionu warzywnego, śmietanki, prawdziwego parmezanu, oraz przypraw: pieprzu czarnego, tymianku i oliwy z oliwek. Cała sztuka robienia risotto polega na stopniowym gotowaniu ryżu z podduszonymi wcześniej cebulką, grzybami i mięsem, poprzez dolewanie bulionu warzywnego do jego całkowitego odparowania.
Choć przygotowywanie tego włoskiego specjału wymaga czasu i cierpliwości, dla wielu kucharzy to bardzo aromatyczny spektakl w kuchni. Gdy danie stopniowo nabiera pożądanej konsystencji, a cały dom wypełnia się jego zapachem, nasi goście bez wątpienia nabiorą ochoty na jego skosztowanie.
Flaczki drobiowe z borowikami i suszonymi pomidorami
Dla ciekawych nowych smaków proponujemy przepis na drobiowe flaczki w towarzystwie borowików i suszonych pomidorów. Ta polsko-włosko brzmiąca nazwa kryje za sobą niezwykle aromatyczne i pyszne danie, które można podawać jako zupę lub danie jednogarnkowe z dodatkiem świeżego pieczywa. Dodanie suszonych pomidorów do drobiu i grzybów nadaje całej potrawie znacznie głębszego, bardziej wyrazistego smaku. Niektórzy przyznają, że potrawy z grzybami na bazie śmietany często wychodzą bardzo mdłe. Dlatego dodatek odpowiednich przypraw lub warzyw, takich jak suszone pomidory, pomoże przełamać te wrażenie i sprawi, że potrawa będzie miała bardzo oryginalny, głęboki smak.

Cały przepis na to wyjątkowe danie znajdziecie na stronie: https://zagrodowy.pl/przepisy/pikantne-flaczki-drobiowe-z-borowikami-i-suszonymi-pomidorami/
Kurczak i grzyby to bez wątpienia dobrana para. Warto więc wykorzystać ten krótki okres, w którym dostępne są świeże grzyby, i korzystać z nich w kuchni, przyrządzając smaczne dania z drobiu i grzybów. Aby móc cieszyć się smakiem leśnych grzybów przez cały rok, warto kupić lub uzbierać zapas i je zamrozić lub ususzyć. W takiej formie nie stracą one na zapachu i smaku, a będą świetnym dodatkiem do posiłków przez okrągły rok!