Gotowanie na parze, to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania posiłków. Przygotowując codzienne posiłki w ten sposób mamy pewność, że zawarte w nich minerały i witaminy nie zostały utracone. Entuzjastów gotowania na prze stale przybywa, a dzięki temu pojawiają się również, nowe, smaczne przepisy. Odpowiednie naczynia do gotowania na parze oraz sprawdzone przepisy pomogą nam rozpocząć dietetyczną rewolucje.
Zalety gotowania ma parze
- Dietetyczne gotowanie
Dania gotowane na parze nie są tak kaloryczne, jak te gotowane, smażone czy pieczone w tradycyjny sposób. Wybierając tą metodę szybko pozbędziemy się nadprogramowych kilogramów. Gotowane na parze produkty są lekkostrawne pozbawione szkodliwych tłuszczy, nawet stosownie najlepszych i najzdrowszych olejów nie zastąpi pary wodnej. Dlatego jeśli chcemy odchudzać się w zdrowy sposób, to gotowanie na parze ułatwi nam ten proces. Nasz organizm szybko podziękuję nam za tą zmianę. Nie tylko poprawi się nasz wygląd ale również samopoczucie.
- Ograniczenie ilości spożywanej soli
Nadmiar soli w naszym codziennym pożywieniu sprzyja zatrzymywaniu się wody w organizmie oraz powoduje nadciśnienie, sól ma również szkodliwy wpływ na nasze nerki. Dlatego kolejną niezwykle zdrową zaletą gotowania na parze, jest ograniczenie stosowania soli. Gotując w parowarach nie dodajmy soli. Mięso, ryby czy warzywa można zamarynować wcześniej w mieszankach aromatycznych ziół lub przyprawić po ugotowaniu.
- Posiłki smaczne, zdrowe i kolorowe
Gotując na parze zachowujemy naturalny smak i aromat potraw. Ponadto, tak przygotowane posiłki pięknie wyglądają, bowiem podczas parowania nie tracą naturalnego koloru, zwłaszcza owoce i warzywa, będą wyglądać świeżo i apetycznie. Parując nie tracimy cennych dla organizmu witamin i minerałów.
- Ekonomia i ekologia
Gotowanie w parowarach jest także ekonomiczne i ekologiczne, bowiem w jednym naczyniu jesteśmy w stanie przygotować cały obiad. W ten sposób zmniejsza się zużycie energii i wody, a jak wiadomo takie oszczędności są ekologiczne. Posiłki w naczyniach do gotowania na parze ugotują się też szybciej niż w tradycyjny sposób, gdyż temperatura pary jest wyższa niż temperatura wrzącej wody. A to kolejne zalety
W czym gotować na parze?
Chcąc rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem na parze, nie musimy od razu biec do sklepu po specjalne ganki czy parowar. Na początku warto wypróbować specjalne sitka, która zakłada się na rondel z gotującą wodą. Kiedy przekonamy się do wszystkich zalet takiego gotowania można wybrać odpowiedni dla siebie parowar. Naczynia do gotowania powinny być funkcjonalne, najlepiej aby stalowy ganek mógł być używany na płytach indukcyjnych jak i tradycyjnych kuchenkach gazowych. W skalpach znajdziemy również elektryczne parowary. Niektóre marki oferują garnki do gotowania w systemie wieżowym np. Philipiak, w ten sposób również możemy odgrzać lub przygotować kilka potraw jednocześnie.
Z innymi zaletami takich garnków stalowych oferowanych przez Philipiak możemy zapoznać się tutaj: http://www.philipiaknaczynia.pl/naczynia-philipiak.
Co można ugotować tą metodą?
Na parze można ugotować praktycznie wszystko .Najczęściej jednak w ten sposób gotujemy warzywa, nawet te liściaste jak szpinak, czy kapusta. Parować można też owoce np. jabłka czy gruszki. Bez problemu ugotujemy również ryż i różnego rodzaju kasze. Bez obaw na parze możemy również przygotować mięso i ryby. Ważne jednak aby odpowiednio wcześniej je przyprawić oraz podzielić na równe porcje. Warto jednak wiedzieć jak ułożyć poszczególne produkty, aby dobrze się uparowały. Jest to ważne zwłaszcza jeśli parujemy kilka różnych produktów. Na dolnym koszyczku/wkładce układa się zazwyczaj mięso i ryby, owoce morza, na wyższej warstwie gotujemy ryż, kasze lub ziemniaki, a najwyżej delikatne warzywa i owoce. Ważne aby dolna wkładka nie stykała się z wodą, a górna część naczynia do gotowania była szczelnie przykryta pokrywą. Do gotowania pierożków i innych potraw mącznych można użyć specjalnych bambusowych lub drewnianych koszyczków, które są niezmierne popularne w Azji.
Przepis na rybę na parze ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Poniższy przepis to prosty i szybki pomysł na smaczny i zdrowy obiad dla dwóch osób.
Składniki:
- filet rybny np. miruna lub tilapia;
- 100 gram świeżego szpinaku;
- 4 sztuki suszonych pomidorów;
- dwie łyżki oliwy z oliwek;
- sól i pieprz do smaku;
- gałka muszkatołowa do smaku;
- jeden ząbek czosnku;
- jedna łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Oczyszczone filety nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku, a następnie umyty szpinak. Chwilę podsmażamy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pokrojone pomidory suszone mieszamy ze szpinakiem. Kiedy farsz lekko ostygnie smarujemy nim filety rybne i zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką. Tak przygotowaną rybę smarujemy lekko oliwą z oliwek i parujemy przez 15-17 minut. Taką rybę możemy podać z uparowanym bukietem warzyw, ziemniakami lub ryżem, które parujemy na wyższej warstwie.