O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia uczymy się od najmłodszych lat i od lat w tej kwestii nic się nie zmieniło. Dlatego też warto zadbać, aby było ono pełnowartościowe i dostarczyło nam energii na dalszą część dnia. Niestety bardzo wiele osób zapomina o śniadaniu przed wyjściem z domu, lub po prostu nie ma na nie czasu. Jednak dla śniadania naprawdę warto wstawać wcześniej. Dzięki niemu będziemy mieli nie tylko zastrzyk energii do działania ale również dobry nastrój. Poniżej zamieszczamy 5 pomysłów na szybkie i smaczne śniadanie.
Kanapki z pełnoziarnistym pieczywem
Jednym z najszybszych i najłatwiejszych w przygotowaniu pomysłów na smaczne śniadanie są dobrze nam znane kanapki. Wykonanie ich jest dziecinnie proste. Jednak aby było, to pełnowartościowy i zdrowy posiłek trzeba zadbać o odpowiednie składniki. Najważniejsze w tej kwestii jest pieczywo. Polecamy te pełnoziarniste, które jest doskonałym źródłem węglowodanów i błonnika. Ważne są też świeże, warzywne dodatki, które dostarczą nam witamin, a ser i wędlina białka.
Przygotowanie:
Kromki chleba smarujemy masłem układamy, liście sałaty, ulubiony ser żółty, chudą wędlinę np. polędwicę, a na wierzchu plastry pomidora, ogórka lub rzodkiewki. Oczywiście takie kanapki możemy przygotować z dowolnie wybranymi przez nas produktami. Ważne aby zadbać o ich jakość. Unikajmy gotowych i przetworzonych produktów np. słodkich kremów, gotowych past, serków topionych itp.
Jajecznica
Kolejnym śniadaniowym klasykiem jest jajecznica. Przygotowanie jej jest bardzo szybkie i nie wymaga od nas zbyt wielkich umiejętności kulinarnych. To pyszne śniadanie można podać na wiele sposobów, poniżej klasyczny przepis na jajecznice na maśle z cebulką.
Składniki:
- 2-3 jajka;
- Pół małej cebuli pokrojonej w kostkę
- Sól i pieprz do smaku;
- Łyżka masła;
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy i rozgrzewamy masło, następnie wsypujemy posiekaną cebulkę. W miseczce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Kiedy cebulka się już zeszkli, wlewamy jajka i od razu delikatnie mieszamy, aby zbyt szybko nie przywarły. Mieszamy dopóki jajecznica nie osiągnie naszej ulubionej konsystencji (jedni lubią bardziej wysmażoną, inni mniej). Podajemy ciepłą z ulubionym świeżym pieczywem.
Owsianka na zimno
Owsianka to kolejny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Poniższy przepis docenią szczególnie osoby na diecie.
Składniki:
- 3-5 łyżek owsianki;
- 2 łyżki słonecznika ;
- 2 łyżki migdałów lub orzechów włoskich;
- 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie);
- świeże lub mrożone owoce np. maliny, borówki, banan, jabłko lub gruszki, brzoskwinie;
- jogurt naturalny (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lub mlekiem w proporcjach: jedna porcja płatków, dwie porcje wody/mleka. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Następnie dodajemy ulubione owoce i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana owsianka wyśmienicie smakuje z jogurtem naturalnym lub wegańskim. Jest to propozycja na wiosenne i letnie śniadanie.
Placki jogurtowe z bananem
Kolejną propozycją na smaczne, a do tego słodkie śniadanie są puszyste placki jogurtowe z bananem. Ich przygotowanie wbrew pozorom nie jest czasochłonne i trudne.
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego;
- dwa jajka;
- jedna łyżka cukru wanilinowego lub cukru zwykłego;
- 170 g mąki pszennej;
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- dwa banany;
Przygotowanie:
Do miski wlewamy jogurt i mieszamy z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą trzepaczki lub miksera (na minimalnych obrotach). Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia należy starannie przesiać na duży talerz, a następnie stopniowo dodajemy do miski z mokrymi składnikami, nieprzerwanie mieszając. Kiedy ciasto będzie już gotowe, rozgrzewamy dużą patelnie, najlepiej z nieprzywierającą powłoką. Nakładamy po jednej pełnej łyżce na jednego placka, pamiętajmy aby zachować odstępy. Placuszki smażymy na średnim ogniu, do momentu aż urosną i ładnie się zarumienią około 3 minut z każdej strony. Do smażenia można użyć oleju lub masła, które podkreśli łagodny smak placków. Mniej więcej w połowie smażenia, jeszcze przed obróceniem placków należy wcisnąć w ciasto po trzy plasterki bananów. Po usmażeniu układamy placki na talerzu i polewamy syropem klonowym lub posypujemy cukrem pudrem.
Pasta jajeczna z wędzoną rybą, kiszonym ogórkiem i cebulą
Jajeczna pasta z wędzonej ryby, to nasz ostatni pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które również możemy zabrać ze sobą do pracy, a przygotować np. wieczorem.
Składniki:
- cztery jajka;
- około 500 g wędzonej makreli lub dorsza;
- jedna cebula;
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju;
- cztery ogórki kiszone;
- cztery łyżki śmietany 18%;
- dwie łyżki majonezu;
- pęczek szczypiorku;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek, a następnie bardzo drobno siekamy. Przesypujemy do miski, do której kolejno dodajemy posiekane mięso z wędzonej ryby oraz drobno pokrojoną i zeszkloną na patelni cebulę, a na końcu pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą i dokładnie mieszamy z majonezem i śmietaną oraz posiekanym szczypiorkiem.