fruktozemia - owoce

Nietolerancja fruktozy – jaką dietę stosować?

Spread the love

Nietolerancja fruktozy i fruktozemia, to schorzenia przy których dobór nieuczulających produktów spożywczych jest znacznie ograniczony. Jednak właściwie skomponowana dieta eliminacyjna, jest podstawą leczenia osób, których organizm nie trawi cukru owocowego. Unikając spożywania produktów wywołujących nietolerancję pokarmową, możemy skutecznie pozbyć się uciążliwych dolegliwości. Jest to najskuteczniejsza forma leczenia pacjentów z fruktozemią i nietolerancją fruktozy.

Nietolerancja fruktozy dieta

Dieta eliminacyjna przy nietolerancji fruktozy musi być ściśle stosowana przez całe życie. Dostosować się do niej muszą, zarówno niemowlęta, małe dzieci jak i osoby dorosłe. Taka dieta powinna być dobierana indywidualnie dla każdego pacjenta, który nie trawi cukru owocowego, bowiem w niektórych przypadkach wystarcza samo ograniczenie spożywania niektórych owoców, warzyw (fruktoza w warzywach jest również obecna), czy też inny gotowych produktów spożywczych, które mogą zawierać ten rodzaj cukru.

Niestety w wielu przypadkach cukier owocowy musi być całkowicie wyeliminowany z codziennej diety. I chociaż lista produktów wywołujących ten rodzaj nietolerancji pokarmowej wydaje się być długa, to jednak nawet przy tym schorzeniu można zdrowo i smacznie jeść.

fruktozamina - fruktoza występuje również w warzywach

Co jeść przy nietolerancji fruktozy?

Nietolerancja fruktozy dieta dla takich osób jest bardzo wymagająca, bowiem musi być bogata w witaminy i minerały i inne składniki odżywcze, których znaczna część znajduje się w owocach, warzywach oraz innych produktach spożywczych, których nietolerujący fruktozy jeść nie mogą. Fruktozemia dieta przy tej chorobie powinna opierać się przede wszystkim na: świeżym nieprzetworzonym mięsie (wieprzowina, wołowina, drób, jagnięcina), chudych wędlinach, świeżych, tłustych i chudych rybach morskich, a także na naturalnych przetworach mlecznych oraz serach bez dodatków.

W takiej diecie ważne są także naturalne tłuszcze roślinne jak np. oliwa z oliwek, a także produkty zbożowe o niskiej zawartości fruktozy np. płatki owsiane, ryż, kasza gryczana czy żytni chleb. Oczywiście śmiało można sięgać po owoce i warzywa, które nie zawierają fruktozy, a z których można przygotować wyśmienite potrawy.

fruktozemia - dieta z oliwą z oliwek

Jak zdrowo gotować?

Przy diecie dla osób z nietolerancją fruktozy istotne jest również, w jaki sposób gotujemy. Do przygotowywania codziennych posiłków należy używać wysokiej jakości produktów, najlepiej świeżych lub tych niskoprzetworzonych, unikać soli i cukru, a pamiętać o przyprawach i ziołach. Musimy również zwrócić uwagę na to, w jaki sposób przygotowujemy posiłki. Gotowanie na parze lub w małej ilości wody będzie najzdrowsze. Tradycyjne smażenia warto zastąpić, tym beztłuszczowym lub zrezygnować z tłuszczy zwierzęcych, a najlepiej zamienić je na pieczenie lub duszenie. Trzeba również zwrócić uwagę na to w czym gotujemy i wybierać naczynia do gotowania bez soli i tłuszczu.

W sieci znajdziemy wiele smacznych przepisów oraz cennych porad dotyczących przyrządzania posiłków dla osób, które nie tolerują fruktozy.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments